Vinogradarstvo

Značaj opracije lačenja vinograda

U svijetu vinogradarstva, briga o mladim lastarima je temeljna i presudna za postizanje visokog prinosa i vrhunskog kvaliteta grožđa. Procesi kao što su lačenje, pljevljenje i očenjivanje ne samo da određuju broj rodnih lastara na čokotu već i normiraju ukupan broj lastara, direktno utičući na formiranje cvasti i grozdova.

Autor: Agronom Portal

Jun 17, 2024  18:00

0 97

Ova faza zelene rezidbe ne samo da prilagođava prethodno izvršenu zimsku rezidbu, već igra ključnu ulogu u balansiranju između kvantiteta i kvaliteta budućeg roda.Lačenje mladih lastara u vinogradarstvu izvodi se dva puta u kratkom vremenskom razmaku. Prvi put se obavlja kada lastari dostignu dužinu od 10-15 cm, a drugi put kada dostignu 25-30 cm. Budući da je tada u toku intenzivan porast lastara, razmak između ova dva lačenja obično iznosi 5-7 dana. U područjima podložnim kasnim proljećnim mrazovima, lačenje se može obaviti nešto kasnije.

Pri lačenju se prvenstveno uklanjaju nerodni lastari sa glave čokota, vertikalnog stabla i krakova čokota, kao i lastari sa kondira i lukova, ako njihova prisutnost premašuje željenu gustinu nakon zimske rezidbe. Iako neki vinogradari izbegavaju uklanjanje rodnih lastara kako bi povećali rod, važno je imati na umu da prevelika gustina vegetacije može dovesti do loše osvjetljenosti, smanjene cirkulacije vazduha i veće podložnosti gljivičnim bolestima.Slaba osvjetljenost tokom vegetativnog rasta može negativno uticati na cvjetanje, oprašivanje i sazrijevanje plodova. Stoga je ključno obaviti pravovremeno lačenje kako bi se osigurao optimalan kvalitet i kvantitet grožđa na kraju sezone.

Lačenje mladih lastara u vinogradarstvu izvodi se dva puta u kratkom vremenskom razmaku. Prvi put se obavlja kada lastari dostignu dužinu od 10-15 cm, a drugi put kada dostignu 25-30 cm. Budući da je tada u toku intenzivan porast lastara, razmak između ova dva lačenja obično iznosi 5-7 dana. U područjima podložnim kasnim proljećnim mrazovima, lačenje se može obaviti nešto kasnije.

Pri lačenju se prvenstveno uklanjaju nerodni lastari sa glave čokota, vertikalnog stabla i krakova čokota, kao i lastari sa kondira i lukova, ako njihova prisutnost premašuje željenu gustinu nakon zimske rezidbe. Iako neki vinogradari izbjegavaju uklanjanje rodnih lastara kako bi povećali rod, važno je istaknuti prevelika gustina vegetacije može dovesti do loše osvjetljenosti, smanjene cirkulacije vazduha i veće podložnosti gljivičnim oboljenjima.

Slaba osvijetljenost tokom vegetativnog rasta može negativno uticati na cvjetanje, oprašivanje i sazrijevanje plodova. Stoga je ključno obaviti pravovremeno lačenje kako bi se osigurala optimalan kvalitet i kvantitet grožđa na kraju sezone.

Važno je da radnici koji obavljaju lačenje dobro poznaju principe rezidbe i tehnologiju uzgoja vinove loze. Nažalost, često se dešava da ova operacija nije adekvatno izvedena zbog nedovoljne obučenosti radnika. Često se svodi na uklanjanje samo reznika sa glave čokota, dok se na rodnim čvorovima, lukovima i kondirima ostavljaju svi lastari. Ovakav pristup rezultira nedovoljnom osvjetljenosti, lošijim sazrijevanjem grožđa, smanjenom cirkulacijom vazduha i povećanim potrebama za zaštitu vinograda.

Uz lačenje, važno je ukloniti i izdanke koji su se razvili iz podloge. Nakon uklanjanja suvišnih lastara, postiže se bolji porast osnovnih lastara i razvoj grozdova na njima. Ovim se reguliše fitoklima čokota i značajno utiče na produktivnost fotosinteze. Takođe, pravilnim lačenjem reguliše se visina prinosa i poboljšava kvalitet grožđa, što je od posebnog značaja kod stonih sorti. Smanjuje se i potreba za hemijskom zaštitom vinove loze.

U privatnim zasadima, neposredno prije prve primjene zaštite, obavlja se detaljno lačenje i uklanjanje svih suvišnih lastara sa čokota. Odbačeni lastari se sakupljaju i iznose iz vinograda kako bi se očistio prostor i smanjio potencijal za širenje bolesti.U godinama kada je zbog izmrzavanja okaca broj osnovnih lastara ograničen, lačenje se ne obavlja kako bi se očuvali vitalni resursi loze.

 

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...