Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Voćarstvo

Tretiranje višnje pri zrijevanju

U fazi razvoja kad se formiraju zrna, koriste se insekticidi da se spriječi pojava štetočina poput vaši i višnjinog surlaša, uzimajući u obzir i mogućnost pojave pjegavosti na listovima.

Tretiranje višnje pri zrijevanju

Autor: Agronom Portal

Maj 14, 2024  15:00

0 23

Nesigurna situacija s cijenom i otkupom višanja te nepovoljne vremenske prilike uzrokuju zabrinutost među poljoprivrednicima. Mnogi se pitaju trebaju li trošiti na sve hemijske tretmane ili štedjeti, ne znajući hoće li njihov trud biti isplativ s obzirom na nesigurnost u cijenu i otkup. Vremenski uslovi, uključujući oscilacije temperatura i česte kiše, dodatno otežavaju situaciju. Poljoprivrednici su suočeni s problemima pravovremenog tretiranja usjeva pesticidima zbog nemogućnosti pristupa poljima traktorima zbog vremenskih uslova. Čak i kad su uspjeli, niže temperature često smanjuju učinkovitost pesticida, posebno onih na bazi ciprodinila ako je temperatura manja od osam stepeni.

Na zaštitu utiču mnogi faktori

Uslijed čestih kiša tokom fenofaze bijelih balona višnje, poljoprivrednicima nije bilo moguće pristupiti poljima traktorima kako bi obavili tretman fungicidima na vrijeme. To je rezultiralo odgađanjem tretmana, što je stvorilo povoljne uslove za pojavu monilioze, bolesti koja se oslikava nakon cvjetanja. Produženi period cvjetanja na skoro 20 dana takođe je doprinio širenju ove bolesti. Važno je da poljoprivrednici sada provedu rezidbu i uklone zaražene djelove biljaka kako bi spriječili dalje širenje patogena. Takođe, zbog smanjenog prinosa uzrokovanog monilozom, potrebno je nastaviti s zaštitom višnje. U fenofazi zrna graška, preporučuje se tretiranje fungicidima kako bi se spriječila pjegavost lista, koja može ozbiljno uticati na rod sljedeće godine. Ova bolest uzrokovana gljivicom Blumeriella japii može izazvati opadanje lišća tokom ljeta, što može rezultirati smanjenjem prinosa. Fungicidi na bazi kaptana i dodina koriste se kako bi se spriječila infekcija u ovoj fazi razvoja. 

U fenofazi zrna graška primjenjuju se insekticidi kako bi se spriječila pojava vaši i štetočine višnjin surlaš. Treba istaći da vaši obično ne prouzrokuju velike štete, osim u zapuštenim višnjacima, jer se primjena insekticida obavlja već u fazi precvetavanja, što je uglavnom efikasno. Upotrebljavaju se sredstva na bazi acetamiprida ili deltametrina, koja djeluju na štetočinu. Višnjin surlaš, koji se hrani košticom ploda, može uzrokovati oštećenja koja sliče oštećenjima od grada, što plodove svrstava u niže kategorije prilikom klasiranja. Kako bi se spriječila pojava patogenih bolesti i štetočina, važno je provesti preventivne mjere poput uklanjanja zaraženih djelova biljaka i redovne obrade zemljišta kako bi se uništile prezimljavajuće forme patogena. Takođe, redovna i pravovremena primjena pesticida ključna je za zaštitu višanja i drugog koštičavog voća.

 


 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...