Voćarstvo

Vertikalni način gajenja jagoda

Vertikalni uzgoj jagoda zahtijeva specijalne konstrukcije sa duplim folijama, koje mogu biti čelične, plastificirane ili pocinkovane.

Autor: Agronom Portal

Maj 17, 2024  17:00

0 83

Najefikasnija  opcija su konstrukcije sa folijama na naduvavanje, jer omogućavaju održavanje optimalnih temperatura uz minimalne troškove dogrijavanja, što ubrzava rast i berbu jagoda.U saksiji zapremine 5,5 litara sade se četiri sadnice jagoda koje bi trebalo da daju 2 do 3 obilna roda tokom 1 do 2 godine. Ovo zahtijeva preciznu tehnologiju i izbegavanje improvizacija kako bi se osiguralo uspješno gajenje i visoki prinosi.

Prema trenutnoj tehnologiji, jagode se sade između 15. jula i polovine avgusta, a već posle 6 nedelja može se očekivati prva berba. Berba traje 20-25 dana, nakon čega jagode prolaze kroz proces regeneracije za sledeću godinu i pripremaju se za zimu. Drugi rod može se očekivati u drugoj polovini aprila naredne godine, ili čak i ranije ako se koristi dogrijavanje.Bez dogrijavanja, proljećna berba počinje oko 3 nedelje prije berbe na otvorenom. Postoji mogućnost i za treći rod sljedećeg proljeća, ali to zahtijeva kontinuiranu brigu tokom cijele godine, s prihodom tek nakon 12 meseci.Posle treće berbe se obavezno mijenjaju sadnice i supstrat.

Vertikalni uzgoj jagoda je zahtjevan proces koji zahtijeva preciznu tehnologiju i optimalne uslove kako bi se ostvarili visoki prinosi i kontinuirana berba. Korišćenje specijalizovanih konstrukcija sa folijama i pravilna primjena tehnologije ključni su za uspjeh u ovom poslu. 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...