Voćarstvo

Zašto je važna ljetnja rezidba breskve i nektarine?

Ljetnja rezidba, poznata i kao zelena rezidba, predstavlja standardnu tehnološku mjeru koja značajno doprinosi pravilnom formiranju uzgojnog oblika biljaka. Osim toga, ovaj postupak poboljšava kvalitet rodnih grana za narednu godinu i povećava krupnoću i kvalitet plodova, što je naročito važno za plodove koji sazrijevaju kasnije.

Autor: Agronom Portal

Jul 31, 2024  12:00

1 153

Nakon berbe ranijih i kasnijih sorti breskvi i nektarina, voćari ulaze u voćnjake sa makazama za sprovođenje ljetnje rezidbe, poznate i kao zelena rezidba. Ova praksa je ključna tehnološka mera koja omogućava pravilno formiranje uzgojnog oblika biljaka, poboljšava kvalitet rodnih grana za sljedeću sezonu i povećava krupnoću i kvalitet plodova, posebno onih koji sazrijevaju kasnije.Ljetnja rezidba se sprovodi tokom vegetacionog perioda, nakon što se završi aktivni rast. Preuranjena rezidba može izazvati produžen vegetativni rast, slabije sazrevanje i odrvenjavanje mladica, dok prekasna rezidba može imati nedovoljan i nepovoljan učinak. Ova mjera se odnosi isključivo na mladice, dok se odrvenjeli izboji i grane orezuju tokom perioda mirovanja vegetacije.

Šta se uklanja zelenom rezidbom?

Tokom ljetnje(zelene) rezidbe, uklanjaju se:

  • Vodopije koje nisu korisne za formiranje kosturnih grana,
  • Bujne konkurentske mladice kako bi se zaustavio njihov rast,
  • Postrane grane koje se skraćuju radi snažnijeg rasta i boljeg sazrijevanja mladica za sljedeću godinu.

Iskustvo je pokazalo da je kod mnogih sorti breskvi i nektarina zimska rezidba postala dopuna ljetnjoj rezidbi. Pored breskve i nektarine, zelena rezidba se pokazala efikasnom i kod trešanja.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...