Voćarstvo
Hemijsko prorjeđivanje plodova jabuke
Ovog proljeća period cvjetanja bio je produžen.U onim zasadima koji nisu pogođeni mrazom, treba sprovesti hemijsko proređivanje kao dio pomotehničkih mjera.
U poslednje vrijeme, intenzivna proizvodnja jabuka nije moguća bez hemijskog prorjeđivanja plodova. Ova tehnika se koristi za uklanjanje viška plodova sa stabala kako bi se izbjeglo smanjenje njihovog kvaliteta. Takođe, hemijsko proređivanje poboljšava sadržaj rastvorljive suve materije i pomaže u smanjenju šteta od jabukinog smotavca (Cidia pomonella), kao i u prevenciji alternativne rodnosti koja je karakteristična za neke sorte.
Tokom hemijskog i ručnog prorjeđivanja, uklanjaju se bočni plodovi, dok se ostavljaju jedan do dva vršna ploda po grozdu. Količina plodova po grozdu i na stablu zavisi od sorte, starosti biljke i površine poprečnog presjeka stabla.Hemijsko prorjeđivanje se sprovodi kada vršni plod dostigne veličinu od 10-12 milimetara, dok bočni plodovi tada imaju veličinu od 7-8mm.Tretmani se rade jednom ili dva puta, posebno kod sorti sklonih alternativnoj rodnosti, a često se kombinuju sa ručnim prorjeđivanjem. Drugi tretman se obavlja sedam dana nakon prvog. Hemijska sredstva koja su kod nas registrovana za ovu svrhu uključuju: 6-benziladenin (6-BA), a-naftilsirćetnu kiselinu (NAA) i naftalenacetamid (NAD).
Kod nas su preparati na bazi NAA dali najbolje rezultate. U proizvodnji se najčešće koriste preparati Dirager i Brevis, u različitim koncentracijama koje se prilagođavaju prema sorti, klonu, broju cvjetnih pupoljaka i veličini ploda u trenutku tretmana.
Hemijsko prorjeđivanje je najosjetljivija i najvažnija pomotehnička mjera u uzgoju jabuka. Pri njenom sprovođenju, neophodno je konsultovati se sa stručnjacima i iskusnim proizvođačima koji redovno primenjuju ovu metodu u svojim voćnjacima, jer jedna greška može rezultirati gubitkom cjelokupnog roda za tu godinu.Ova metoda se najviše koristi kod sorte kao što su: Zlatni delišes, Crveni delišes, Gala, Fudži, Elstar, Gloster, Jonagold i Breburn.
Komentari
Trenutno nema komentara na ovom tekstu...
Novo u Kategoriji
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto je važna ljetnja rezidba breskve i nektarine?
Pročitaj
Voćarstvo
Za veće prinose trešnje-ljetnja rezidba.Kako je obaviti?
Pročitaj
Voćarstvo
Zbog čega je bitna ljetnja rezidba trešanja?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako dobiti krupnije plodove voća?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto su jul i avgust najbolji periodi za podizanje zasada jagoda?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako i koje voće se može gajiti u posudama?
Pročitaj
Najnovije
Povrtarstvo
Cvijeće i povrće treba saditi zajedno.Otkrijte koja je dobra združena sjetva
Pročitaj
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Vinogradarstvo
Saznajte kako uzgojni oblici utiču na rod čokota!
Pročitaj
Povrtarstvo
Donosimo vam 4 kratka pravila za navodnjavanje paprike
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Popularno
Povrtarstvo
Primjena pepela u bašti - zašto je dobar i kako se koristi
Pročitaj
Voćarstvo
Tretman larvi kod šljivinog smotavca
Pročitaj
Vinogradarstvo
Crna pjegavost vinove loze- Phomopsis viticola
Pročitaj
Vinogradarstvo
Prorjeđivanje grozdova daje krupne bobice i kvalitetno vino
Pročitaj
Povrtarstvo
Vodite računa šta sadite.Pojedine vrste povrća ne rastu na visokim temperaturama
Pročitaj