Vinogradarstvo

Prorjeđivanje grozdova daje krupne bobice i kvalitetno vino

Vinogradarska proizvodnja zahtijeva detaljno proučavanje svojstava sorti grožđa na određenom lokalitetu. Posebno su važne fenološke karakteristike, dinamika porasta lastara, sazrijevanje lastara, otpornost na niske temperature, bolesti i štetočine, rodnost, reakcije na spoljne uslove i specifičnosti ampelotehnike.

Autor: Agronom Portal

Jun 13, 2024  18:00

1 143

Šira od sorti grožđa namijenjenih proizvodnji vina treba da sadrži optimalne količine šećera kako bi vino imalo odgovarajući sadržaj alkohola. Odnos između šećera i ukupnih kiselina je ključan za kvalitet vina, pri čemu na količinu ukupnih kiselina najviše utiču sorta, uslovi sredine i primenjena agrotehnika.

Optimalan odnos šećera i kiselina

U proizvodnji vina, odnos između šećera i ukupnih kiselina je presudan. Na količinu kiselina utiču gajena sorta, uslovi sredine i primenjena agrotehnika. Održavanje ovog balansa omogućava proizvodnju vina sa željenim karakteristikama, što je posebno važno za postizanje visokog kvaliteta.

Prorjeđivanje grozdova

Proređivanje grozdova je povremena zelena rezidba koja se sprovodi nakon cvjetanja. Cilj je da se dobiju krupniji i kvalitetniji grozdovi. Najbolje vrijeme za ovu operaciju je 10 do 15 dana nakon završetka cvjetanja ili pred zrijevanje. Prorjeđivanje obezbjeđuje bolje razvijene i estetski privlačnije grozdove, što direktno utiče na kvalitet proizvoda.

Postoji nekoliko metoda proređivanja grozdova:

  1. Odstranjivanje sitnih bobica: Uklanjanje sitnih, suviše zbijenih bobica i onih koje utiču na nepravilan razvoj grozda. Ovo je najefikasniji, ali i najskuplji način.
  2. Odstranjivanje vrhova grozdova: Uklanja se trećina grozda, što grozdovima daje okrugao oblik.
  3. Uklanjanje svakog drugog grozdića: Održava prirodni oblik grozda uklanjanjem svakog drugog grozdića u grozdu i grozdića na vrhu.

Praktični savjeti za prorjeđivanje

Ukoliko je čokot preopterećen, potrebno je obaviti prorjeđivanje da bi se postigla optimalna krupnoća grozdova i bobica, ljepši izgled i potpuno dozrijevanje. Prvo se uklanjaju sitni i slabo razvijeni grozdovi, a zatim i pojedini dobro razvijeni grozdovi ako je to potrebno. Uklanja se 10 do 30% grozdova, pri čemu se nadoknađuje krupnoćom i dobrim izgledom preostalih grozdova i bobica. Proređivanje je potrebno i za vinske i za stone sorte, posebno kod dugih rezidbi da bi se smanjile posledice pretjerane rodnosti.

Orezivanje vinove loze

Redovno i pravilno orezivanje vinove loze ključno je za postizanje lijepih, krupnih i kvalitetnih plodova sa visokim sadržajem šećera i suve materije. Orezivanje je važna agrotehnička mera i najvažniji korak u gajenju vinove loze. Pravilno orezani vinogradi daju plodove vrhunskog kvaliteta, što direktno utiče na uspjeh vinogradarske proizvodnje.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...