Povrtarstvo

Vodite računa šta sadite.Pojedine vrste povrća ne rastu na visokim temperaturama

Tokom ljetnjih mjeseci nastavlja se sadnja povrća, ali pored obezbjeđivanja dovoljne količine vode, potrebno je obratiti pažnju i na temperature. Neke vrste povrća neće početi da rastu dok se temperature ne smanje, pa to treba imati na umu.

Autor: Agronom Portal

Avgust 5, 2024  12:00

0 118

Tokom jula i avgusta se nastavlja sjetva povrća. U ovim toplim i suvim mjesecima, važno je obezbijediti dovoljno vode jer u suprotnom sjeme neće moći da klija i niče.Česta greška koju mnogi početnici prave tokom ljetnje sjetve je što posiju sjeme i misle da je ono propalo jer ne klija. Međutim, ključni faktor je temperatura, pošto neke kulture ne niču na visokim temperaturama. U tom slučaju, vrijedi biti strpljiv, jer sjeme ulazi u fazu mirovanja (dormantnost), a klijanje i nicanje će započeti kada temperature padnu.Zbog toga je najbolje pričekati da se temperature malo spuste prije nego što se krene sa sjetvom.

Salata ne niče na temperaturama iznad 25°C, dok šargarepa ne klija na temperaturama iznad 30°C.

Na proces klijanja i nicanja semena salate i šargarepe utiču različiti agroekološki faktori, kao što su vlaga, pH zemljišta, prisustvo organskih i anorganskih komponenti. Međutim, temperatura je najznačajniji faktor. Dakle, visoke ili niske temperature vazduha mogu značajno smanjiti klijavost većine poljoprivrednih kultura.Salata i šargarepa su povrće koje bolje podnosi niske temperature, što ih čini pogodnim za sjetvu za jesenju berbu. Međutim, treba obratiti pažnju na previsoke temperature, koje su poslednjih godina sve češće.Prema istraživanjima, dokazano je da salata ne niče na temperaturama iznad 25°C, dok šargarepa ne klija na temperaturama iznad 30°C. To može dovesti do sekundarne dormantnosti sjemena, odlažući faze klijanja i nicanja.Visoke temperature takođe utiču na dostupnost vode. Optimalna temperatura za vodu je između 15 i 20°C. Na primer, pri 25°C, šargarepa sporije klija nego pri 20°C, a pri 35°C klijanje salate je smanjeno ili potpuno inhibirano.Visoke temperature mogu smanjiti energiju klijanja i procenat isklijalih sjemenki, ali različite sorte reaguju različito na visoke temperature u prvoj fazi klijanja, pa i to treba uzeti u obzir.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...