Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Voćarstvo

Kako sačuvati jagode od napada ptica i puževa?

Plodovi jagoda su fini, sočni i slatki. Imamo puno štetočina s kojima se moramo boriti kad beremo. Oni su mnogobrojni, aktivan su danonoćno i gladni. Najveću štetu prave ptice i puževi. Ptice se najviše pojavljuju preko dana, a puževi ih gule po noći. Osim što pojedu plodove, puno ih i oštećuju, pa postanu neupotrebljivi.

Kako sačuvati jagode od napada ptica i puževa?

Autor: Agronom Portal

Maj 12, 2024  15:00

0 22

Napravili smo poslasticu za ptice. One se ne lako odriču crvenih jagoda, pogotovo ako gnijezde u blizini i imaju mladunce. Sve vrste ptica nisu jednako zainteresovane. Veće ptice mogu pojesti cijele plodove, dok manje grickaju pojedinačne i rade rupe po njima. Najopasnije su grupe vrana, čvoraka i gačaka koje će pojesti sve što vide.

Veće štete će biti u gradskim vrtovima i malim jagodnjacima u dvorištima. Istraživanja su pokazala da na velikim plantažama ptice više jedu insekte i druge štetne organizme, dok su štete na jagodama zanemarljive. Što je površina jagodnjaka veća, to su plodovi u sredini bolje zaštićeni.

Treba izbjegavati sadnju ovog voća blizu mjesta gdje ptice gnijezde. Postoje različiti objekti i uređaji za plašenje ptica. Gumene zmije i statue grabljivica (sova) imaju kratkotrajnu efikasnost. Ptice brzo shvate da se grabljivci nikad ne pomjeraju. Zato ih treba pomjerati.

Moguće je koristiti predmete koji generišu zvuk kada ih pokreće vjetar u svrhu odbijanja ptica sa jagodnjaka. Među ovim predmetima spadaju stari CD-ovi, kineska zvona, trake koje reflektuju svjetlost, komadi traka od bele tkanine, vrteške i slični objekti. Međutim, njihova efikasnost je ograničena na period kada je prisutan vjetar.Alternativno, mogu se koristiti uređaji koji proizvode zvuk, kao što su plinski topovi, sirene, zvečke, limenke na užetu ili metalni čepovi povezani u niz. Važno je uzeti u obzir udaljenost jagodnjaka od stambenih područja, jer mogućnost buke može izazvati neprijatnosti u okolini.Prije početka sazrevanja plodova, mogu se rasporediti kamenčići po površini koji su obojeni tako da liče na jagode. Ovakav vizuelni trik može dezorijentisati ptice, čineći ih manje zainteresovanim za stvarne plodove. Ova taktika može biti od koristi za zaštitu prvog roda najkrupnijih plodova.Za manje površine, efikasna zaštita može biti postignuta korišćenjem mreža, akrila ili drugih materijala koji dozvoljavaju prolazak svejtlosti, vazduha i kiše, omogućavajući pritom pčelama pristup za oprašivanje cvjetova, dok istovremeno sprječavajući pristup pticama. Sličnu funkciju može imati i granje koje se može postaviti preko gredica.

Zaštita jagode od puževa


Bilo da su u pitanju puževi s kućicom ili golaći, jagoda im je neodoljiv desert od kojeg neće lako odustati. Oni se hrane noću, što često rezultira oštećenim plodovima koje zateknemo ujutro.Da bismo smanjili njihov napad u malim baštama, najbolje je uzgajati jagode na povišenim gredicama. Međutim, čak i to može biti zamka ako su ivice gredica napravljene od dasaka ili cigli, jer tu može biti dovoljno vlažno i prostora za skrivanje puževa. Stoga je važno ukloniti nepotrebnu organsku materiju s gredica.

Najpre treba ukloniti sve prezrele i oštećene plodove, jer oni ispuštaju jak miris koji privlači puževe. Oko usjeva možemo posuti sloj pepela, ali ne previše blizu biljaka jer to može promijeniti pH reakciju zemljišta, što nije korisno za jagode. Često se pepelu dodaje talog od kafe, ali nakon kiše ovaj postupak treba ponoviti.Usitnjene ljuske jaja su oštre i puževi ih izbegavaju. Mogu ih jednostavno posuti oko biljaka i ne moramo ih ponovno dodavati nakon kiše.Sumporni prah je efikasan protiv puževa, a osim što ih sprečava, djeluje i na grinje i leptiraste mušice koje takođe mogu oštetiti jagode. Najbolje je koristiti čisti sumpor i posuti ga po ivici gredica.Pored toga, oko uzdignutih gredica možemo postaviti bakarne trake koje, zahvaljujući elektricitetu koji se stvara u kontaktu sa tijelom puža, djeluju kao barijera.Neke biljke i preparati od njih deluju kao repelenti. Kopriva se može koristiti na više načina: kao granica do koje puževi neće ići, kao malč ili kao tretman površine. Takođe, gorušica je efikasna biljka, a ako je nemamo pri ruci, možemo koristiti senf u prahu na isti način kao i pepeo.

 


 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...