Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Povrtarstvo

Zelena salata - savjeti za uspješan početak uzgoja

U maju postaje simbol svježine i vitalnosti u vrtlarstvu. Kao jedno od najomiljenijih povrća, salata ne samo da obogaćuje jelovnik već i prožima baštu šarenim listovima. Upravo u ovo doba godine uzgoj i briga o zelenoj salati postaje užitak, nudeći bogate i hrskave listove za sve one koji cijene svježinu i prirodnu nutritivnu vrijednost.

Zelena salata - savjeti za uspješan početak uzgoja

Autor: Agronom Portal

Maj 14, 2024  08:00

0 41

Sjetva sjemena

Sjetva sjemena zelene salate je ključna faza u uzgoju ovog povrća. Prije sjetve važno je odabrati kvalitetno sjeme koje je svježe i pouzdano. Osim toga, trebali biste odabrati sortu koja je prilagođena našoj klimi i uslovima uzgoja. Priprema tla je takođe važan korak; Zemlja treba da bude rastresita i dobro drenirana kako bi sjeme imalo optimalne uslove za klijanje i rast korjena. Dubina sjetve treba biti oko 0,5 do 1 centimetar, a razmak između redova 15 do 30 centimetara, zavisno o sorti. Nakon sjetve preporučuje se lagano zalijevanje kako bi se podstaklo klijanje sjemena.

Njega mladih biljaka

Nakon što se sadnice pojave, potrebno im je obezbijediti adekvatnu njegu kako bi pravilno rasle. Ovo uključuje redovno navodnjavanje, ali pazite da ne pretjerate s vodom kako biste izbjegli trulež korijena. Također je važno paziti na prisustvo korova oko mladih biljaka, jer se one mogu nadmetati za vodu, hranjive materije i svjetlost. Pravilno raspoređene biljke će im omogućiti da se razvijaju bez ometanja i nadmetanja jedna s drugom.

Razmak sadnje i navodnjavanje

Razmak sadnje salate zavisi od sorte koju uzgajate i uslova uzgoja. Za manje sorte, kao što su bejbi list ili mini salata, možete ih saditi bliže jedna drugoj, dok za veće sorte kao što su romaine ili iceberg salata treba ostaviti više prostora između biljaka kako biste osigurali dovoljno prostora za razvoj glavnih glavica. Pravilno raspoređene biljke omogućit će im da se bolje razviju, pravilno provjetre i smanjiti rizik od bolesti.

Zelena salata voli redovno ali umjereno navodnjavanje. Tlo uvijek treba biti malo vlažno, ali izbjegavajte pretjerano navodnjavanje kako biste spriječili trulež korijena i gljivične bolesti. Najbolje je zalijevati rano ujutro kako bi se izbjeglo isparavanje vode tokom toplih dijelova dana. Korištenje sistema kap po kap ili prskalice također može pomoći u ravnomjernom navodnjavanju i smanjenju gubitka vode.

Djubrenje i zaštita od štetočina i bolesti

Redovno djubrenje osigurava da salata dobije sve potrebne hranjive materije za zdrav rast i razvoj. Prije sadnje možete dodati kompost ili organsko djubrivo u tlo kako biste poboljšali njegovu plodnost. Tokom rasta možete primijeniti tečno djubrivo bogato azotom kako biste podstakli razvoj listova. Važno je slijediti uputstva na pakovanju djubriva kako biste izbjegli predoziranje i moguće opekotine biljaka.

Prevencija je ključna za zaštitu salate od štetočina i bolesti. Redovno pregledavajte biljke na štetočine kao što su lisne uši, puževi ili grinje i primjenjujte prirodne ili organske metode kontrole ako primijetite njihovu prisutnost. Također, izbjegavajte prekomjernu vlagu tla kako biste spriječili razvoj gljivičnih bolesti poput plijesni ili rđe. Korištenje mreža protiv insekata i biljnih pokrivača također može pomoći u zaštiti mladih biljaka od štetočina i bolesti, dok prirodni grabežljivci kao što su bubamare ili paukove grinje mogu biti korisni u kontroli populacija štetočina.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...