Voćarstvo

Zaštita šljive od rđe

Rđa šljive (Puccinia pruni spinosae),uz plamenjaču je jedna od najštetnijih bolesti koja uzrokuje prerano opadanje lišća. Sve sorte šljive podložne su ovoj bolesti, čiji je uzročnik gljiva Tranzschelia pruni spinosae. Gljiva napada lišće, mladice i, vrlo rijetko, plodove.

Zaštita šljive od rđe

Autor: Agronom Portal

Maj 30, 2024  15:00

1 145

Sada je pravo vrijeme da obratite pažnju na stabla u svom šljiviku, jer se prvi znaci bolesti mogu primijetiti krajem juna i početkom jula.

Rđu šljive možete prepoznati po većim svijetložutim pjegama na lišću, a na naličju se pojavljuju praškaste tamnocrvene gomilice ili jastučići koji  vremenom potamne i podsjećaju na rđu.Rđa se širi tokom ljeta, pa se broj tih jastučića povećava sve do avgusta, kada inficirana stabla prerano gube lišće. Oboljelo lišće otpada vrlo rano, mladice se slabo zdrvenjavaju, plodovi su sitni i nakisjeli. Kada stablo rano ostane bez lišća, može ponovo prolistati tokom jeseni, što dodatno iscrpljuje voćku. To rezultira lošim dozrijevanjem plodova, izostankom cvjetanja sljedeće sezone i iscrpljivanjem voćke tokom zime. Ako nakon jakog napada rđe zima bude oštra, stablo može propasti i osušiti se.Oboljelo lišće opada veoma rano, mladari se slabo zdrvenjavaju, plodovi su sitni i nakisjeli. 
 

Zaštita šljive od rđe u našim uslovima sprovodi se u dva navrata. Prvi tretman se obavlja pet do šest nedelja nakon cvjetanja, odnosno u drugoj polovini juna, a drugi tretman 15 do 20 dana nakon toga. Za suzbijanje ove gljive koriste se organski fungicidi s aktivnim materijama kao što su mankozeb, metizam, ciram, folpet, propineb, kaptan, i kombinacija kaptana i penkonazola. Međutim, voćari trebaju znati da borba s ovom bolešću počinje mnogo ranije. Veliku ulogu u borbi protiv gljive koja uzrokuje rđu šljive imaju pravilno izvedeni jesenji radovi u voćnjaku, neposredno prije faze mirovanja.Kvalitetno i savjesno izvedeni radovi u direktnoj su vezi sa smanjenjem infektivnog potencijala za narednu godinu.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...