Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Ratarstvo

Gnojidba kukuruza - savjeti, vrste i primjena

Optimalna gnojidba ključna je za postizanje visokih prinosa i kvalitetnog kukuruza. U mjesecu maju, kada se kukuruz obično nalazi u fazi aktivnog rasta, važno je pažljivo planirati i primijeniti gnojidbu kako bi se osigurala pravilna ravnoteža hranjivih materija.

Gnojidba kukuruza - savjeti, vrste i primjena

Autor: Agronom Portal

Maj 11, 2024  12:00

0 31

Vrste gnojiva

Odabir prave vrste gnojiva ključan je korak u postizanju optimalnog rasta i razvoja kukuruza. Različite vrste gnojiva sadrže različite hranjive materije koje mogu imati različit uticaj na usjev, stoga je važno odabrati onu koja će najbolje zadovoljiti specifične potrebe kukuruza u određenoj fazi rasta.

Neki od ključnih vrsta gnojiva za gnojidbu kukuruza uključuju:

Azotna gnojiva: Azot je ključni element za rast i razvoj vegetativne mase, što ga čini posebno važnim za kukuruz. Azotna gnojiva mogu biti u obliku uree, amonijum nitrata, amonijum sulfata ili drugih spojeva koji sadrže azot. Ova gnojiva potiču brz rast lisne mase i pomažu u formiranju zdravog stabljika i lišća.

Fosforna gnojiva: Fosfor je važan za razvoj korijena i potiče cvjetanje i plodonošenje biljaka. Fosforna gnojiva obično sadrže fosfor u obliku fosfata, poput superfosfata ili fosfatnih stijena. Primjena fosfornih gnojiva posebno je važna u početnim fazama rasta kukuruza kako bi se osigurao razvoj snažnog korijenovog sustava i postigao dobar početak vegetativnog rasta.

Kalijum gnojiva: Kalijum je ključni element za razvoj jakog stabljika i poboljšanje otpornosti biljaka na stresne uslove poput suše ili bolesti. Kalijum gnojiva obično sadrže kalijum u obliku hlorida, sulfata ili oksida. Primjena kalijum gnojiva važna je tokom cijelog razdoblja rasta kukuruza, posebno u kasnijim fazama kada biljke aktivno formiraju klipove i zrno.

Mikroelementi: Osim osnovnih makroelemenata poput azota, fosfora i kalijuma, kukuruz takođe može imati koristi od dodatka mikroelemenata poput cinka, bakra, mangana i bora. Mikroelementi su neophodni za mnoge fiziološke procese u biljkama, kao što su fotosinteza, respiracija i stvaranje enzima. Nedostatak mikroelemenata može dovesti do različitih poremećaja rasta i smanjenja prinosa, stoga je važno osigurati njihovu adekvatnu dostupnost putem gnojidbe.

Količina gnojiva

Određivanje optimalnih količina gnojiva ključno je za postizanje visokih prinosa i kvalitetnog kukuruza. Prema preporukama stručnjaka, optimalne količine gnojiva variraju zavisno o različitim faktorima kao što su tip tla, stanje hranjivih materija u tlu, sorta kukuruza, i klimatski uslovi. Precizno određivanje količina gnojiva može se postići sprovođenjem analize zemljišta kako bi se utvrdile specifične potrebe tla za hranjivim materijama. Na temelju rezultata analize tla, može se prilagoditi količina gnojiva kako bi se zadovoljile potrebe kukuruza u različitim fazama rasta i razvoja. Važno je pridržavati se preporučenih smjernica o količini gnojiva kako bi se izbjegla prekomjerna ili nedovoljna gnojidba, što može negativno uticati na prinos i kvalitetu usjeva.

Primjena gnojiva

Način primjene gnojiva ima značajan utjecaj na efikasnost iskorištenja hranjivih tvari i ukupni prinos kukuruza. Različiti načini primjene pružaju različite prednosti i mogu se prilagoditi specifičnim uslovima na farmi. Evo nekoliko uobičajenih načina primjene gnojiva za gnojidbu kukuruza:

Primjena na Površinu Tla:

 • Ovaj način primjene uključuje ravnomjerno raspoređivanje granuliranog ili tekućeg gnojiva po površini tla.
 • Gnojivo se primjenjuje prije ili nakon sadnje kukuruza te se zatim utrljava u tlo pomoću poljoprivrednih mašina ili uređaja za kultiviranje tla.
 • Prednosti ove metode uključuju jednostavnost primjene i brzu dostupnost hranjivih materija korijenima biljke.

Primjena putem sistema navodnjavanja:

 • Ova metoda uključuje dodavanje gnojiva izravno u vodu za navodnjavanje te raspršivanje otopine gnojiva po polju tokom navodnjavanja.
 • Gnojivo se ravnomjerno distribuira po tlu, osiguravajući ujednačeno snabdijevanje hranjivim materijama.
 • Ova metoda posebno je korisna u sušnim područjima gdje se koristi sistem navodnjavanja, jer omogućuje biljkama da dobiju potrebne hranjive materije uz vodu.

Primjena u Brazde pri Sadnji:

 • Gnojivo se primjenjuje izravno u brazde prije sadnje sjemena kukuruza.
 • Ova metoda osigurava snabdijevanje hranjivim materijama korjenima biljaka od samog početka, potičući brzi početak rasta i razvoja.
 • Prednost ove metode je što se gnojivo primjenjuje na dubini korjenovog sistema biljaka, što osigurava bolje iskorišćavanje materija.

Folijarna Primjena:

 • Ova metoda uključuje nanošenje gnojiva izravno na lišće kukuruza pomoću prskalica ili raspršivača.
 • Hranjive materije apsorbiraju se kroz lišće i brzo se transportiraju u biljku, što može ubrzati rast i razvoj.
 • Folijarna primjena posebno je korisna u slučajevima kada su tla siromašna određenim materijama ili kada biljke imaju poteškoća u apsorpciji materija iz tla.

Odabir odgovarajućeg načina primjene gnojiva ovisi o različitim faktorima kao što su dostupnost opreme, tip tla, klimatski uvjeti i ciljevi proizvodnje.

Konačno, važno je osigurati pravilnu ravnotežu hranjivih materija kako bi se osigurao zdrav rast i razvoj kukuruza. Osim azota, fosfora i kalijuma, također je važno uzeti u obzir i potrebe za mikroelementima poput cinka, bakra i mangana. Nedostatak ili višak bilo kojeg od ovih materija može rezultirati nepovoljnim učincima na rast i razvoj usjeva, pa je pažljivo planiranje gnojidbe ključno za postizanje optimalnih rezultata.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...