Povrtarstvo

Malčiranje u Povrtarstvu

Malčiranje je ključna praksa u povrtarstvu koja ima značajan uticaj na zdravlje i produktivnost biljaka. Ova tehnika, koja se sve više koristi širom svijeta, može poboljšati strukturu tla, zadržati vlagu, smanjiti korov i održati konstantnu temperaturu tla.

Autor: Agronom Portal

Maj 17, 2024  10:00

0 88

Malčiranje je tehnika koja podrazumijeva pokrivanje tla slojem materijala kako bi se zaštitilo od ekstremnih vremenskih uslova i očuvala vlaga. Materijali koji se koriste za malčiranje mogu biti organski, poput slamčice, sijena, komposta ili travnate sječke, ili neorganski, poput crne plastike, folije ili kamenja. Cilj je stvoriti zaštitni sloj između tla i atmosferskih uticaja, što doprinosi boljem rastu i razvoju biljaka.

Malčiranje se obično radi u proljeće, nakon što se zemlja zagrije i prođu rizici od mraza. To je važno jer malč može zadržati hladnoću, što može usporiti rast biljaka ako se primijeni prerano. Međutim, malčiranje se može obaviti u bilo koje doba godine, u zavisnosti od potreba i ciljeva uzgajivača.

Postupak malčiranja može varirati u zavisnosti od materijala koji se koristi i tipa povrća koje se uzgaja. Materijal se ravnomjerno raspoređuje preko tla u sloju debljine od 5-10 centimetara. Važno je osigurati da malč pokrije cijelu površinu tla oko biljaka kako bi se spriječio rast korova i održala vlaga. Nakon što se malč postavi, može se dodati dodatni sloj ako je potrebno tokom sezone kako bi se održala njegova efikasnost.

Malčiranje ima mnoge prednosti u povrtarskoj proizvodnji. To uključuje smanjenje isparavanja vode iz tla, što smanjuje potrebu za zalijevanjem i povećava otpornost biljaka na sušu. Takođe, malč može spriječiti rast korova, što smanjuje potrebu za upotrebom herbicida i olakšava održavanje usjeva. Osim toga, malč može poboljšati strukturu tla, doprinoseći boljem provjetravanju i drenaži.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...