Ratarstvo

Ostaci od žetve korisni kao organsko đubrivo

Nakon uspješne žetve, žetveni ostaci mogu biti korisno iskorišćeni na različite načine. Njihovo zaoravanje znatno korisno za zemljište jer su bogati mineralnim materijama.

Ostaci od žetve korisni kao organsko đubrivo

Autor: Agronom Portal

Jun 11, 2024  09:00

0 123

Različiti usjevi ostavljaju značajnu masu ostataka: pšenica 5-7 t/ha slame, kukuruz 8-12 t/ha kukuruzovine, suncokret 4-6 t/ha stabljike, soja 3-5 t/ha. Iako je spaljivanje štetno i zabranjeno, i dalje se praktikuje. Zaoravanjem se zemljištu vraćaju hranljive materije, povećava sadržaj humusa i ključnih biljnih hraniva.

Žetveni ostaci sadrže značajne količine organskih i mineralnih materija. Slama žita sadrži 0,2-0,8% azota, 0,09-0,2% fosfora i 0,4-1,7% kalijuma. Kukuruzovina i ostaci suncokreta su bogati kalijumom, dok zrnene leguminoze sadrže velike količine azota (0,5-0,7%) i kalijuma i kalcijuma.

Pri zaoravanju žetvenih ostataka treba uzeti u obzir širok odnos C, što može smanjiti dostupnost azota, fosfora i sumpora zbog intenzivnog mikrobiološkog razlaganja. Da bi se izbjegla azotna depresija, preporučuje se dodavanje azotnog đubriva, posebno UREE, u količini od 0,7 kg na svakih 100 kg suve mase. Za ovu svrhu mogu se koristiti i tečni stajnjak i osoka.

 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...