Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Vinogradarstvo

Tretiranje vinove loze plavim kamenom

U našem jeziku, izraz "plavi kamen" obuhvata širi spektar preparata koji sadrže bakar, iako se u užem smislu odnosi na bakar sulfat, ključni je sastojak Bordovske čorbe. Ova čorba se primenjuje na mnogo vrsta voća i povrća kako bi se zaštitila od čak 46 različitih bolesti.

Tretiranje vinove loze plavim kamenom

Autor: Agronom Portal

Maj 14, 2024  18:00

0 36

Kada se koristi za prskanje vinove loze, plavi kamen se nanosi u različitim periodima tokom godine. Nakon primjene, ostaju plavi tragovi na listovima koji su tretirani, što objašnjava naziv "plavi kamen". Važno je napomenuti da postoji period karence nakon tretmana, tokom kojeg vinova loza ne sme biti korišćena za vino. Za vinske sorte, taj period iznosi 35 dana, dok je za sorte koje se koriste kao stočna hrana, period karence 21 dan.

Kako se pravi bordovska čorba? 


Da bismo napravili 100 litara bordovske čorbe koja ima 1% koncentraciju, potrebno nam je 1 kg bakar-sulfata, poznatog kao plavi kamen, i 1,2 kg gašenog kreča, kao i voda. Umjesto gašenog kreča, možemo koristiti i negašeni (živi) kreč ili hidratisani kreč.Prvo, odvojimo 10 litara vode i u toj količini razmutimo bakar-sulfat, dok u drugih 10 litara vode razmutimo kreč. Zatim pomiješamo razmućeni kreč sa preostalom vodom. Na kraju, polako dodajemo razmućeni bakar-sulfat u smješu sa krečom, uz miješanje.Važno je da bordovsku čorbu koristimo što je prije moguće nakon pripreme, jer njeni fungicidni efekti slabe s vremenom. Ovaj proces možemo usporiti dodavanjem određene količine šećera ili mlijeka.

Zaštita tokom vegetacije

Tokom rasta biljke, plavi kamen se koristi ne samo za prskanje lišća već i za tretiranje bobica. Ovaj postupak pruža direktnu zaštitu grožđa od sive plijesni, poznate kao Botrytis cinerea.Važno je primijeniti plavi kamen u pravo vrijeme, kada su uslovi povoljni za razvoj bolesti vinove loze. Ako bolest već započne na listovima, smatra se da je kasno za tretman.Bitno je napomenuti da se u istu smješu ne mogu dodavati svi preparati. Na primjer, ako je potrebno boriti se protiv moljaca, moraćemo primijeniti dodatni tretman sa sredstvom koje je efikasno protiv njih.Zaštita se često sprovodi više puta tokom sezone, kada se identifikuje potreba za preventivnim mjerama. Ipak, postoji rizik od oštećenja mladih listova nakon tretmana, što može izazvati ožegotine.

Plavo prskanje

Plavo prskanje je praksa koja se često koristi u voćarstvu i vinogradarstvu. Ova tehnika se primenjuje kada su biljke u fazi mirovanja, tj. kada opadne više od 70% listova. Glavni cilj je preventivno delovanje protiv crne pjegavosti vinove loze, poznate kao eskorioza.Osim što se bori protiv eskorioze, plavo prskanje istovremeno uništava i jaja biljnih vaši i crvenog pauka. Za postizanje boljih rezultata, preporučuje se dodavanje mineralnog ulja u mješavinu, poznatog kao plavo ulje. Ovo ulje se može napraviti kombinovanjem 50 grama bakarnog preparata sa 250 ml ulja i 10 litara vode.

 

 


 

 

 

 


 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...