Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Vinogradarstvo

Koji su obavezni zahvati zelene rezidbe u vinogradu?

Kod stonog grožđa, za razliku od vinskih sorti čiji kvalitet određuje hemijski sastav grožđa, veliki naglasak stavlja se na spoljni izgled, odnosno na organoleptička svojstva grozda. Ova svojstva obuhvataju faktore kao što su veličina, rastresitost, uniformnost grozdova i slično.

Koji su obavezni zahvati zelene rezidbe u vinogradu?

Autor: Agronom Portal

Maj 11, 2024  18:00

0 22

Rezidba vinove loze (Vitis vinifera L.) na zeleno obuhvata sve intervencije koje se vrše na zelenim djelovima čokota tokom vegetacije. Ovim postupkom se koriguje rezidba na zrelo, reguliše visina i kvalitet prinosa, pri čemu su neki zahvati zelene rezidbe ekonomski opravdani samo u proizvodnji stonog grožđa.

Za razliku od vinskih sorti, čiji kvalitet određuje hemijski sastav grožđa, kod stonog grožđa posebna pažnja se posvećuje spoljnom izgledu i organoleptičkim svojstvima grozda. Ova svojstva obuhvataju veličinu, rastresitost, uniformnost grozdova i bobica, ravnomjernu obojenost, čvrstoću i elastičnost pokožice, očuvanost maška (pepeljka) itd.

Međutim, i kod stonih i vinskih sorti grožđa, obavezne mere zelene rezidbe su lačenje, pinsiranje i vezivanje zelenih lastara.


Lačenje je proces uklanjanja suvišnih zelenih delova na čokotu, kao što su  lastari koji izbijaju iz pravih okaca. Obično se vrši u maju, kada suvišni lastari dostignu dužinu od 20 do 25 cm. Praksa je pokazala da je najbolje vrijeme za lačenje kada se na lastarima pojave cvasti, jer tada se najbolje može procijeniti rodnost pojedinih djelova. Postupak se obavlja ručno, ali ako su lastari već očvrsli pri osnovi, preporučuje se njihovo uklanjanje oštrim nožem. Istovremeno sa lačenjem, uklanjaju se i izdanci koji izbijaju iz korijena podloge, jer mogu prouzrokovati sušenje čokota iznad spojnog mjesta.Ukoliko se suvišni djelovi ne uklone tokom lačenja dok su još zeleni, obavezno se uklanjaju tokom redovne rezidbe. Ova mjera zahtijeva dva do tri radna dana, a cilj je ostaviti između 8 do 12 lastara po metru kvadratnom površine.


Pinsiranje se primenjuje u proljeće nakon lastarenja ukoliko se primeti nedovoljan rod ili potpuni nedostatak na čokotima. Glavni (rodni) lastari se skraćuju kako bi se izazvalo razvijanje dodatnih cvjetnih pupoljaka i postigao dodatni rod. Ovo nije redovna agrotehnička mera i obavlja se samo pre cvetanja, obično 10 do 20 dana prije.Pri pinsiranju se ne odstranjuje samo vegetativni vrh, već se skraćuju i dva do tri gornja članka sa nedovoljno razvijenim listovima, tako da na pinsiranom lastaru ostane bar osam listova. Ova tehnika je posebno efikasna kod sorti koje su sklone rehuljanju, sa mogućim povećanjem prinosa od 10 do 30%. Pinsiranje se primjenjuje samo na lastarima koji će kasnije biti uklonjeni rezidbom, dok se lastari za zamjenu ne skraćuju. Postupak se obavlja oštrim nožem i zahtijeva četiri do pet radnih dana po hektaru.

Vezivanje počinje kada lastari dostignu dužinu od 20 do 30 cm, prije cvjetanja. Prvo vezivanje obavlja se pijre cvjetanja, dok se drugo vezivanje vrši nakon cvjetanja. Ostala vezivanja se obavljaju prema potrebi.Ukoliko se vinova loza gaji uz kolac, lastari se ravnomerno raspoređuju oko kolca i vezuju na dva do tri mesta. Važno je paziti da se ne stegnu previše, jer to može ometati protok sokova kroz lastare. Kod špalirskog uzgoja, pojedinačni ili najviše dva do tri lastara se vezuju zajedno. Oni se vezuju za žice ili se postavljaju dvostruke žice, kroz koje se provlače lastari i vezuju za žice rašljikama.Nakon završetka cvjetanja, vrši se zalamenje lastara, uklanjanje neželjenih izdanaka i proređivanje cvasti grozdova i bobica.


 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...