Povrtarstvo

Zašto i kada okopavati povrće?

U poljoprivredi, briga o povrću je ključna za osiguranje obilnih i kvalitetnih prinosa. Okopavanje, kao jedna od temeljnih agrotehničkih praksi, igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i vitalnosti biljaka.

Autor: Agronom Portal

Maj 16, 2024  13:00

0 77

Pravilna briga o povrću je ključna za osiguranje obilnih i kvalitetnih prinosa. Jedan od važnih aspekata u uzgoju povrća je redovno okopavanje, što može imati značajan uticaj na rast, razvoj i konačni prinos biljaka. Zašto je okopavanje važno, kada treba obaviti ovu agrotehničku operaciju, te kako pravilno izvršiti okopavanje kako bismo osigurali zdrav i produktivan usjev.

Okopavanje povrća predstavlja proces uklanjanja korova i rastresanja tla oko biljaka kako bi se osigurala bolja provodljivost vode, zraka i hranjivih materija do korijenja. Ova agrotehnička operacija ima nekoliko važnih funkcija, uključujući suzbijanje korova, poboljšanje strukture tla, kao i poboljšanje uslova za rast i razvoj biljaka.

Jedan od ključnih razloga za okopavanje povrća je suzbijanje korova. Korovi su konkurencija za vodu, hranjive materije i svjetlost, te njihovo prisustvo može značajno smanjiti prinos povrća. Redovno okopavanje pomaže u uklanjanju korova između redova biljaka, čime se osigurava bolji pristup vodi i hranjivim materijama za kultivirane biljke.

Osim suzbijanja korova, okopavanje povrća takođe doprinosi poboljšanju strukture tla. Rastreseno tlo ima bolju drenažu i prozračnost, što omogućava korijenju biljaka da lakše raste i pristupa hranjivim materijama. Takođe, rastreseno tlo olakšava penetraciju vode u tlo, čime se smanjuje rizik od stvaranja lokvica i plavljenja biljaka.

Kada je pravo vrijeme za okopavanje povrća? To zavisi od više faktora, uključujući tip tla, klimatske uslove i vrstu povrća koje uzgajate. Uopšteno, pravo vrijeme za okopavanje je kada se korovi pojave između redova biljaka i postanu vidljivi golim okom. U tom trenutku, važno je obaviti okopavanje kako bi se spriječilo širenje korova i osiguralo zdrav rast biljaka.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...