Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Voćarstvo

Prorjeđivanje voćaka-zašto,kako i kada?

Proređivanje voćaka donosi niz koristi, a najvažnija je poboljšanje veličine i kvaliteta plodova, što direktno utiče na njihovu cijenu na tržištu. U nastavku, otkrijte kada i kako obaviti ovaj proces radi maksimalne koristi.

Prorjeđivanje voćaka-zašto,kako i kada?

Autor: Agronom Portal

Maj 11, 2024  15:00

0 29

U idealnim uslovima, voćke mogu proizvesti više plodova nego što je stvarno potrebno. Stoga se sprovodi prorjeđivanje kako bi se poboljšala veličina i kvalitet tih plodova. Ova agrotehnička praksa primjenjuje se na različitim voćkama poput jabuka, krušaka, šljiva, marelica, breskvi i nektarina.

Kako prorijediti plodove?

U modernim voćnjacima koriste se različiti preparati biljnih hormona kako bi se voćke tretirale i oslobodile dijela svog roda, smanjujući tako opterećenje. Pored toga, postoje i mehanički uređaji, poput rotirajućih četki, koji prolaze kroz krošnju i uklanjaju plodove. Ovo je posebno isplativo u većim voćnjacima jer smanjuje potrebu za radnom snagom. Međutim, kod manjih zasada i voćki u dvorištu, hemijsko ili mehaničko proređivanje postaje preskupo. Zbog toga se često primjenjuje ručno proređivanje, što zapravo može biti najučinkovitije. Na taj način mogu se ukloniti svi oštećeni, zakržljali ili nepravilno razvijeni plodovi, kao i oni koji su pogođeni bolestima ili štetočinama, ostavljajući iza sebe samo zdrave i veće plodove.

Kada je u stvari pravo vrijeme za prorjeđivanje plodova?

Prva faza prorjeđivanja obavlja se tokom cvjetanja voćaka, što se smatra idealnim vremenom jer smanjenjem viška cvjetova smanjuje se i potreba za hranjivim materijama. Međutim, ovo razdoblje nosi rizik jer može doći do loše oplodnje, što rezultira smanjenjem broja plodova. Takođe, prijeti i opasnost od mraza.Druga faza proređivanja dolazi nakon oplodnje, dok je treća neposredno prije diferencijacije pupova. Iskusni voćari preporučuju da je optimalno vrijeme za prorjeđivanje kada su plodovi veličine manjeg oraha, jer tada možemo jasno procijeniti njihov razvoj.

Razmak između plodova na grani igra ključnu ulogu u određivanju kvaliteta i veličine voća. Preporučuje se ostavljanje pet do šest plodova na svakih 60 cm grane, što znači da se za svaki plod osigura prostor od 10 do 12 cm. Ova praksa varira zavisno od vrste voćke, ali je bitna kako bi se osiguralo da svaki plod dobije dovoljno resursa za optimalan rast i razvo.jUobičaje preporuke za razmak pojedinih voćnih vrsta-Kod jabuke zahtijevaju 15 do 23 cm, kruške 10 do 15 cm, nektarine 15 cm, breskve 20 do 25 cm, a za šljive i marele preporučuje se razmak od pet do osam centimetara. Ovaj raspored osigurava odgovarajući prostor svakom plodu, što je ključno za njihov zdrav rast i razvoj.

Koja je glavna prednost prorjeđivanja voćaka?

Ova metodologija omogućava poboljšanje osunčanosti krošnje voćaka i poboljšava provjetravanje između grana, što rezultira ujednačenijim procesom sazrijevanja plodova. Takođe, omogućuje voćki ravnomjernu raspodjelu hranjivih materija. Prekomjeran broj plodova na granama može rezultirati njihovim pucanjem, a prorjeđivanjem se ovaj problem sprečava, istovremeno smanjujući i širenje štetočina i biljnih bolesti.Iako se primjenom ove tehnike smanjuje ukupan broj plodova, oni će imati veću veličinu, zrelost i zdravstvenu ispravnost te će biti uniformno raspoređeni, što je veoma cijenjeno na tržištu.

 

 


 


 

 

 

 


 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...