Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Povrtarstvo

Paprika i paradajz na malim površinama

U današnjem sve bržem tempu života, mnogi se okreću uzgoju povrća na malim površinama kako bi imali svježe i zdrave namirnice pri ruci. Uzgoj paprike i paradajza na malim površinama postaje sve popularniji među ljubiteljima urbane bašte s ograničenim prostorom.

Paprika i paradajz na malim površinama

Autor: Agronom Portal

Maj 12, 2024  09:00

0 85

Uzimajući u obzir ograničenje prostora, uzgoj paprike i paradajza na malim površinama zahtijeva posebnu pažnju i prilagođavanje tehnika kako bi se postigao maksimalni prinos i kvalitet plodova. Evo sveobuhvatnog vodiča koji će vam pomoći da uspješno uzgajate ove popularne povrtne kulture.

Rasadjivanje i Povoljne Temperature za Rast: Rasadjivanje je ključan korak u uzgoju paprike i paradajza. Optimalna temperatura za sjetvu sjemena je između 22°C i 25°C, što osigurava brzo klijanje i snažan početak rasta. Nakon klijanja, temperature oko 20°C do 24°C pogoduju vegetativnom rastu paprike i paradajza.

Zemljište za Sadnju na Malim Površinama: Za sadnju paprike i paradajza na malim površinama idealno je koristiti dobro drenirano, plodno zemljište koje je bogato organskim materijama. pH vrijednost treba biti blago kisela do neutralna, optimalno oko 6.0 do 6.8.

Vrijeme Nicanja i Vegetacije: Nicanje paprike obično traje između 8 i 14 dana, dok paradajz klija za nešto kraće vrijeme, obično između 6 i 10 dana. Vegetacija ovisi o sorti i uvjetima uzgoja, ali obično traje između 60 i 90 dana za papriku i između 60 i 80 dana za paradajz.

Sadnja Paradajza: Paradajz se sadi u redove s razmakom od 50 do 70 cm između redova. U svakom redu, biljke se sade na razmaku od 30 do 50 cm, ovisno o sorti i gustoći koju želite postići. Visina rasada treba biti oko 15 do 20 cm.

Zaštita od Puževa: Puževi predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za papriku i paradajz, posebno na malim površinama gdje su biljke blizu zemlje. Postavljanje barijera od bakarnih traka ili korištenje prirodnih repelenata poput piljevine, pepela ili kore drveta može spriječiti puževe da pristupe biljkama.

Prskanje Bakrom i Temperaturni Uvjeti: Prskanje bakrom je učinkovita metoda za suzbijanje gljivičnih bolesti na paprici i paradajzu. Bakarne pripravke treba primjenjivati pri temperaturama ispod 25°C kako bi se izbjegla mogućnost oštećenja lišća. Najbolje je prskati rano ujutro ili kasno poslijepodne kako bi se izbjeglo izlaganje biljaka jakom suncu.

Prihrana Vodootpivim Đubrivima: Redovna prihrana vodootpivim đubrivima ključna je za zdrav rast i razvoj paprike i paradajza na malim površinama. Đubrivo bogato dušikom treba primjenjivati tijekom vegetativne faze, dok je važno osigurati i ravnotežu ostalih hranjivih sastojaka kao što su fosfor i kalij.

Uz pažljivo planiranje i primjenu pravilnih tehnika uzgoja, paprika i paradajz mogu uspješno rasti i na malim površinama, pružajući vam obilje svježih plodova tijekom cijele sezone.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...