Voćarstvo
Koje operacije regulišu rodnost i vegetativnu aktivnost jagode?
Uklanjanje starog lišća, rezidba bokora, zakidanje stolona i cvjetova su mjere koje regulišu rodnost i vegetativnu aktivnost jagode.
Staro lišće se uklanja u dva navrata: prvi put u proljeće pred početak vegetacije, a drugi put posle berbe, tokom ljeta, radi obnove bokora.Proljećno uklanjanje starog lišća obavlja se pred početak vegetacije, najčešće tokom marta. Tada se uklanjaju svi prezimjeli listovi, bilo da su suvi ili svježi. Ovaj posao se uglavnom radi ručno, a potrebno je angažovanje 30-40 radnika po hektaru.Postupak je takav da se svi listovi bokora skupe u jednu ruku, a zatim se iznad šake oštrim makazama presijeku lisne drške.Izuzetno je važno da se pri ovom procesu ne oštete centralno stablo i pupoljak jagode, što je osigurano time što radnik štiti te djelove šakom. Takođe, vrlo je bitno da se uklonjeno staro lišće sakupi, iznese iz zasada i spali.
Nakon uklanjanja starog lišća započinje vegetacija, jer je prošla vegetaciona nula za jagodu, te počinje primjena azotnih đubriva.Staro lišće se obično uklanja ručno, koristeći ovčarske makaze. Ova metoda je kvalitetnija, ali i skuplja, te se koristi na manjim parcelama.Na većim površinama mogu se koristiti kosa ili trimer, ali ovde postoji veći rizik od oštećenja centralnog stabla i pupoljka ako se kosi previše nisko.Lišće jagode živi samo 50 do 60 dana, postupno smanjuje fotosintetsku aktivnost i na kraju se suši.Nakon berbe, na bokoru ostaje dosta starog, suvog, oštećenog, pa i trulog lišća, zbog čega je njegovo uklanjanje vrlo korisna mjera.Drugo uklanjanje lišća se obavlja tokom ljeta, nakon berbe. Međutim, za razliku od proljećne rezidbe, ova mjera nije uvijek neophodna.Ako se procijeni da je bokor snažan, a lisna masa razvijena i zdrava, tada ova mjera nije potrebna.Međutim, ako je lišće staro, suvo, oštećeno ili trulo, mora se ukloniti.Ova mjera podstiče brži razvoj novog lišća, što doprinosi bržem obnavljanju vegetativne aktivnosti, bujnijem razvoju bokora, boljem prezimljavanju i većoj rodnosti u narednoj godini.
Zakidanje stolona
Zakidanje stolona je takođe neophodna mjera nakon berbe jagode.Razvoj stolona i živića je karakterističan za većinu sorti, a njihov broj zavisi od mnogih faktora: sorte, ishrane, zemljišta i vode. Stoloni se razvijaju na račun matične biljke i pri tome su slabi, što negativno utiče na prinos i kvalitet plodova naredne godine.
U zavisnosti od sorte i klimatskih prilika, stolone počinju da se razvijaju od kraja maja do oktobra. U tom periodu, stolone treba zakidati tri do četiri puta, kada dostignu dužinu od 10-15 cm, pre nego što započne intenzivniji razvoj živića.Primjena ove veoma važne mjere može povećati prinos i do 50%.
Na manjim površinama, stoloni se mogu uklanjati ručno: makazama, nožem ili mehanizacijom pri obradi zemljišta.Mehanizovano uklanjanje stolona obavlja se samo u međurednim rastojanjima (između redova odnosno bankova), dok se oni koji se pružaju niz red moraju uklanjati ručno.Stolone ne treba uklanjati čupanjem, jer se time može povrijediti čitava biljka.
Stolone se mogu ostavljati samo kada je potrebno popuniti prazno mesto u redu, pod uslovom da nisu zaraženi virusima.U zasadima sa malčom ili folijom, ova mera se izvodi isključivo ručno.Pri uništavanju korova u međurednom prostoru herbicidima (kao što su Gramokson, Reglon ili Basta), uništiće se i stoloni sa živićima.
Uklanjanje cvjetova je takođe neophodna i korisna mera, posebno nakon obilnog roda, ako ne želimo jesenje plodonošenje u istoj godini.Ovom mjerom se povećava bujnost bokora i do 30%, kao i rodni potencijal za narednu godinu.Uklanjanje se obavlja ručno, pri čemu je cvasti dobro prikupljati u posudu i iznijeti iz zasada.
Ako se cvasti ne uklanjaju, razviće se plodovi koji su sitniji, u manjem broju i kasnije sazrijevaju, što rezultira niskim komercijalnim efektima u poređenju sa efektima njihovog uklanjanja.Stolone se mogu ostavljati samo kada je potrebno popuniti prazno mjesto u redu, pod uslovom da nisu zaraženi virusima.U zasadima sa malčom ili folijom, ova mera se izvodi isključivo ručno.Pri uništavanju korova u međurednom prostoru herbicidima (kao što su Gramokson, Reglon ili Basta), uništiće se i stoloni sa živićima.
Uklanjanje cvjetova je takođe neophodna i korisna mjera, posebno nakon obilnog roda, ako ne želimo jesenje plodonošenje u istoj godini.Ovom mjerom se povećava bujnost bokora i do 30%, kao i rodni potencijal za narednu godinu.Uklanjanje se obavlja ručno, pri čemu je cvasti dobro prikupljati u posudu i iznijeti iz zasada.
Ako se cvasti ne uklanjaju, razviće se plodovi koji su sitniji, u manjem broju i kasnije sazrevaju, što rezultira niskim komercijalnim efektima u poređenju sa efektima njihovog uklanjanja.
Komentari
Trenutno nema komentara na ovom tekstu...
Novo u Kategoriji
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto je važna ljetnja rezidba breskve i nektarine?
Pročitaj
Voćarstvo
Za veće prinose trešnje-ljetnja rezidba.Kako je obaviti?
Pročitaj
Voćarstvo
Zbog čega je bitna ljetnja rezidba trešanja?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako dobiti krupnije plodove voća?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto su jul i avgust najbolji periodi za podizanje zasada jagoda?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako i koje voće se može gajiti u posudama?
Pročitaj
Najnovije
Povrtarstvo
Cvijeće i povrće treba saditi zajedno.Otkrijte koja je dobra združena sjetva
Pročitaj
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Vinogradarstvo
Saznajte kako uzgojni oblici utiču na rod čokota!
Pročitaj
Povrtarstvo
Donosimo vam 4 kratka pravila za navodnjavanje paprike
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Popularno
Vinogradarstvo
Plamenjača vinove loze-njeni simptom i suzbijanja
Pročitaj
Povrtarstvo
Kako spasiti rod krastavca od potencijalne plamenjače?
Pročitaj
Voćarstvo
Zaštita maline od prouzrokovača truleži i ljubičaste pjegavosti
Pročitaj
Povrtarstvo
Primjena pepela u bašti - zašto je dobar i kako se koristi
Pročitaj
Povrtarstvo
Kako da brzo proizvedete kompost?
Pročitaj