Voćarstvo

Koji je cilj zelene rezidbe voćaka?

Tokom ljetnje (zelene) rezidbe postiže se ravnoteža između rasta i plodnosti stabala, što sprječava nepotrebno trošenje hranljivih materija.

Autor: Agronom Portal

Jun 21, 2024  15:00

0 138

Zelena rezidba, koja se obavlja u junu i julu, predstavlja dopunu zimske rezidbe i vrši se kako na mladim stablima tokom formiranja krune, tako i na starijim stablima koja su u punom rodu.Tokom zelene rezidbe jabučastih i koštičavih voćaka, prvenstveno se manipuliše mladim izdancima iz tekuće vegetacije – oni se povijaju, savijaju, pinsiraju ili potpuno uklanjaju.Savijanje jednogodišnjih mladara u horizontalan položaj ima za cilj formiranje rodnih grana koje će obezbijediti bolji i redovniji prinos. Važno je da se mladari i buduće skeletne grane savijaju što horizontalnije, kako bi se hranljive materije kao što su azot, ugljeni hidrati i fitohormoni, ravnomjerno raspodelili duž grana i grančica. Tako se postiže ravnoteža između rasta i plodnosti stabala.Rodnost se povećava jer se dio bočnih vegetativnih pupoljaka transformiše u generativne, odnosno cvjetne pupoljke, koji nakon oplodnje daju zadovoljavajući broj plodova. To nije slučaj kod grana koje rastu potpuno vertikalno, jer one često nemaju rod. Savijanjem jednogodišnjih mladara koji rastu vertikalno, prema unutrašnjosti krune ili na vršnom dijelu krune (kao kod palmeta uzgojnog oblika na najvišem spratu), sprečava se nepotrebno trošenje hranljivih materija.

Prestajanje rasta savijenih mladara

Savijanjem nepotrebnih i vertikalnih jednogodišnjih mladara tokom formiranja krune, postižu se povoljni rezultati u rastu skeletnih grana i formiranju rodnog drveta, koje će kasnije donijeti rodne grančice. Ako se kruna pravilno formira od samog početka uzgoja, ona će biti snažna, simetrična, plodna, vitalna i dugovječna. Savijeni izbojci prestaju da rastu, ali nastavljaju da žive i vrše fotosintezu, stvarajući organsku hranu za rast ostavljenih skeletnih grana i rodnih grančica.

Metode savijanja mladara pomoću štipaljki

Mladari i grane mogu se savijati pomoću kanapa (rafije), ali su se kao najbolje rešenje pokazale specijalne štipaljke. Na krajevima ovih štipaljki nalazi se parče metala koje pritiska grančicu. Ako je štipaljka bliža mjestu račvanja, grana se povija, dok se pri postavljanju štipaljke bliže vrhu mladara, on savija.Prednost upotrebe štipaljki je što se lako postavljaju na željeno mesto, a mogu se koristiti više godina

Uloga pinsiranja mladara

Pinsiranjem jednogodišnjih mladara skraćuju se njihovi vrhovi, što omogućava nastavak daljeg porasta mladara. Ovaj postupak doprinosi boljoj ishrani ostavljenih grana i rodnih grančica, omogućujući im da se bolje hrane, rastu i formiraju pupoljke. Pinsirana i skraćena grančica nastavlja da fotosintetiše i proizvodi organsku hranu za sebe i druge djelove krošnje, ali više nije konkurentna za dalji rast.Prilikom naredne rezidbe na zrelo, sve pinsirane mladare treba ukloniti do njihove osnove.

 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...