Voćarstvo
Zbog čega je bitna ljetnja rezidba trešanja?
Glavni cilj letnje rezidbe je stvaranje otvorene krošnje, kako bi sunčeva svjetlost mogla da prodre što dublje do centralnog stabla. To omogućava kvalitetno odrvenjavanje jednogodišnjih grana koje se nalaze duboko unutar krošnje voćke.
Ljetnja rezidba trešanja, poznata i kao zelena rezidba, može se obavljati odmah nakon berbe pa sve do kraja septembra. Ovaj proces se može sprovesti u dva-tri navrata, ili čak više puta, kako bi se stres za voćke smanjio na minimum.Cilj ljetnje rezidbe je stvaranje prozračne krošnje, što omogućava sunčevoj svjetlosti da prodre dublje do centralne provodnice. Na taj način se postiže kvalitetno odrvenjavanje jednogodišnjih izboja, koji se nalaze duboko u krošnji. Većina grana koje ometaju prodor svjetlosti u unutrašnjost krošnje uklanjaju se tokom rezidbe.
Smiriti voćke da ne idu u drugi porast
Pretjerana zasjenjenost unutar krošnje trešanja dovodi do propadanja i gubitka listova, sušenja izboja, ogoljavanja unutrašnjosti krošnje, te premještanja vegetacije i roda na rubove krošnje. Ovo je štetno iz više razloga: plodovi bliže centralnoj provodnici su uvijek krupniji i kvalitetniji, prostor u centru krošnje ostaje neiskorišćen, i centralni dio krošnje postepeno ogoljava i odumire zbog nedostatka svjetlosti.Ljetnja rezidba trešanja, koja se obavlja uglavnom umjerenim rezanjem, ima za cilj da smiri voćke i spreči njihov drugi vegetativni porast. Takođe, želimo da sva hraniva budu usmjerena na zametanje rodnih pupoljaka, dobro odrvenjavanje jednogodišnjih izboja u dubini krošnje, i čuvanje dovoljne količine rezervnih hraniva, kako u nadzemnim tako i u podzemnim djelovima voćaka za jesen i zimu.Ako ispunimo sve ove uslove, trešnja će ući u zimu sa dovoljnom zalihom rezervnih hraniva, što je veoma važno za proljeće i novu vegetaciju.
Neophodna je zaštita od bolesti i štetočina
Važno je napomenuti, iako nije direktno vezano za ljetnju rezidbu, da je tokom cele vegetacije, pa i nakon berbe, potrebno sprovoditi odgovarajuću zaštitu trešnje od bolesti i štetočina. Takođe je neophodno obezbijediti navodnjavanje sa fertirigacijom i folijarnu prihranu odgovarajućom kombinacijom đubriva u zavisnosti od fenofaze.
Pored toga, važno je povremeno dodavati odgovarajuću dozu biljnih hormona i aminokiselina kako bi se ublažio stres izazvan izuzetno visokim temperaturama.
Tagovi
Komentari
Trenutno nema komentara na ovom tekstu...
Novo u Kategoriji
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto je važna ljetnja rezidba breskve i nektarine?
Pročitaj
Voćarstvo
Za veće prinose trešnje-ljetnja rezidba.Kako je obaviti?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako dobiti krupnije plodove voća?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto su jul i avgust najbolji periodi za podizanje zasada jagoda?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako i koje voće se može gajiti u posudama?
Pročitaj
Voćarstvo
Josta-voće koje se lako uzgaja i prebogato je vitaminom C
Pročitaj
Najnovije
Povrtarstvo
Cvijeće i povrće treba saditi zajedno.Otkrijte koja je dobra združena sjetva
Pročitaj
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Vinogradarstvo
Saznajte kako uzgojni oblici utiču na rod čokota!
Pročitaj
Povrtarstvo
Donosimo vam 4 kratka pravila za navodnjavanje paprike
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj