Voćarstvo
Za veće prinose trešnje-ljetnja rezidba.Kako je obaviti?
Ljetnja rezidba omogućava formiranje većeg broja rodnih pupoljaka na kratkim jednogodišnjim grančicama za narednu vegetacionu sezonu, a takođe smanjuje bujnost stabala.
Trešnja zahtijeva intenzivnu njegu, uključujući ljetnju rezidbu koja se sprovodi od kraja berbe do septembra. Ovaj proces može se obavljati više puta. Prilikom rezidbe, važno je koristiti makaze za orezivanje kako bi se uklonile duže grane i skratili jednogodišnji prirasti sa rodnim pupoljcima za narednu sezonu. Ove grane sa pupoljcima i majskim kiticama predstavljaju rodne djelove trešnje.
Potrebno je skratiti grane na vegetativni pupoljak
Da biste spriječili produžavanje prirasta i omogućili bolju diferencijaciju i rodnost za narednu sezonu, grane treba skratiti na vegetativni pupoljak.Treba paziti da se na vrhu ostavi vegetativni pupoljak, a ne krupniji cvjetni pupoljak, kako bi izbjegli sušenje prirasta.
Pored toga, potrebno je ukloniti dvogodišnje i starije grane koje zasjenjuju unutrašnjost krošnje. Uklanjanjem ljetorasta koji su izrasli iz rezova tokom zimske rezidbe, sprečava se pretjerana bujnost stabla i čuvaju hranljive materije i mikroelemente neophodne za prelazak lisnog u generativni pupoljak.
Najkvalitetniji plodovi se nalaze uz provodnicu, pa je važno održavati krošnju otvorenom i dobro osvijetljenom kako bi smanjili rizik od bolesti i štetočina. Gusta krošnja i slabo osvjetljene grane stvaraju idealne uslove za njihov razvoj, a čak ni najbolja sredstva za zaštitu neće moći ravnomjerno da se raspodjele po svim djelovima stabla.Jake grane koje rastu ka unutrašnjosti krošnje treba ukloniti, a dvogodišnje grane koje takođe idu ka unutrašnjosti treba rezati. Potrebno je ostaviti jednogodišnje grančice i majske kitice koje su bliže provodnici, jer najkvalitetniji plodovi rastu upravo tamo.Rezidba treba da bude kosa i blizu grane ili pupa, bez ostavljanja patrljaka, kako bi se izbjeglo sušenje koje može dovesti do oštećenja ili sušenja cijele grane, pa čak i stabla.
Voditi računa da se ne pretjera sa azotom
Nakon berbe i rezidbe, važno je prihraniti stablo, ali treba izbjegavati upotrebu đubriva sa visokim sadržajem azota, poput stajnjaka ili mineralnih đubriva bogatih azotom. Umjesto toga, koristite čvrsta ili tečna đubriva sa više fosfora, kalijuma, bora i cinka, koji će se akumulirati u korijenu i na proljeće transportovati u pupoljke.Prekomjerna upotreba azota može stvoriti povoljne uslove za štetočine, posebno lisne vaši, koje privlači bujanje stabala. Prisustvo mrava na stablu ili u uvrnutim listovima znak je razvoja nove generacije lisnih vaši, koje prave najviše štete nakon cvjetanja i tokom ljeta, nakon berbe. Ove štetočine isisavaju sokove iz listova, što dovodi do njihovog sušenja i slabljenja kondicije stabala.
Tagovi
Komentari
Trenutno nema komentara na ovom tekstu...
Novo u Kategoriji
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto je važna ljetnja rezidba breskve i nektarine?
Pročitaj
Voćarstvo
Zbog čega je bitna ljetnja rezidba trešanja?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako dobiti krupnije plodove voća?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto su jul i avgust najbolji periodi za podizanje zasada jagoda?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako i koje voće se može gajiti u posudama?
Pročitaj
Voćarstvo
Josta-voće koje se lako uzgaja i prebogato je vitaminom C
Pročitaj
Najnovije
Povrtarstvo
Cvijeće i povrće treba saditi zajedno.Otkrijte koja je dobra združena sjetva
Pročitaj
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Vinogradarstvo
Saznajte kako uzgojni oblici utiču na rod čokota!
Pročitaj
Povrtarstvo
Donosimo vam 4 kratka pravila za navodnjavanje paprike
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj