Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Voćarstvo

Klimatske promjene i voćarstvo: Izazovi i prilike u prilagođavanju

Voćarstvo je jedna od najvažnijih grana poljoprivrede koja je direktno podložna uticajima klimatskih promjena. Kroz istoriju, voćnjaci su se razvijali i prilagođavali različitim klimatskim uslovima, ali su sada suočeni s novim izazovima zbog globalnog zagrijavanja i promjena u obrazcima padavina. U ovom tekstu igovorićemo kako klimatske promjene utiču na voćarstvo i koje strategije se mogu primijeniti kako bi se voćnjaci prilagodili uslovima

 Klimatske promjene i voćarstvo: Izazovi i prilike u prilagođavanju

Autor: Agronom Portal

Maj 10, 2024  13:00

0 41

Jedan od najuočljivijih efekata klimatskih promjena na voćarstvo je povećanje ekstremnih vremenskih pojava kao što su suše, poplave, toplotni talasi i oluje. Ovi ekstremni događaji mogu izazvati štetu na voćnjacima, smanjiti prinose i kvalitet voća, kao i povećati rizik od bolesti i štetočina. Na primjer, suše mogu izazvati stres kod voćaka, smanjiti dostupnost vode i hranljivih materija, što dovodi do slabijeg rasta i manje rodnosti.

Pored ekstremnih vremenskih pojava, promjene u temperaturi i padavinama takođe mogu uticati na fenološke faze voćaka, kao što su cvjetanje, sazrijevanje plodova i period mirovanja. Ovo može dovesti do nesklada između perioda cvjetanja i aktivnosti oprašivača, što smanjuje oprašivanje i formiranje plodova. Takođe, promjene u temperaturi mogu uticati na raspodjelu voćarskih kultura, sa pojedine sorte koje možda više neće biti pogodne za određene regije.

Ipak, i pored izazova koje donose klimatske promene, postoje i prilike za voćare da se prilagode novim uslovima. Jedna od strategija prilagođavanja je selekcija sorti koje su tolerantnije na ekstremne uslove, kao što su suša i visoke temperature. Ovo uključuje razvoj novih sorti ili uvoz već postojećih sorti koje su dokazale svoju otpornost na promenljive klimatske uslove.

Druga strategija je primjena agrotehničkih mera koje pomažu u očuvanju vlage u zemljištu, kao što su sistem kap po kap ili malčiranje. Ove mjere mogu pomoći u održavanju optimalnog nivoa vlage za voćke tokom sušnih perioda i smanjiti potrebu za zalivanjem.

Takođe, ulaganje u sisteme za navodnjavanje može biti ključno za održavanje stabilnih prinosa i kvaliteta voća u uslovima promenljive klime. Navodnjavanje omogućava voćarima da kontrolišu količinu vode koja dolazi do voćaka, smanjujući rizik od sušenja ili prekomjernog zalijevanja.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...