Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Virus šarke šljive, koji uzrokuje Plum pox potyvirus (PPV), jedan je od najčešćih i najrasprostranjenijih virusa koji napadaju voćke. Ovaj virus se ubraja među deset najštetnijih virusa koji izazivaju bolesti biljaka, što ga čini ozbiljnom prijetnjom za voćarstvo.
Šljive su često pogođene različitim bolestima, a među njima je virus šarke šljive, koji izaziva Plum pox potyvirus (PPV), jedan od najrasprostranjenijih i najštetnijih virusa koji napadaju voćke. Šarka je najpoznatija i najopasnija virusna bolest šljive, uzrokujući značajne ekonomske gubitke, do te mere da dovodi u pitanje održivost šljivarske proizvodnje. Ovaj problem je posebno izražen zbog ograničene ponude sorti koje su u potpunosti otporne, visokorodne i komercijalno prihvatljive, a istovremeno daju kvalitetne plodove.
Virus šarke napada oko 24 vrste iz roda Prunus. Pored šljive, među domaćinima ovog virusa su kajsija, breskva, nektarina, džanarika, japanska šljiva i trnjina. Nedavno je prisutnost virusa potvrđena i na trešnji, višnji, i bademu, a napada i brojne korovske biljke.Šljive su često pogođene različitim bolestima, a među njima je virus šarke šljive, koji izaziva Plum pox potyvirus (PPV), jedan od najrasprostranjenijih i najštetnijih virusa koji napadaju voćke. Šarka je najpoznatija i najopasnija virusna bolest šljive, uzrokujući značajne ekonomske gubitke, do te mjere da dovodi u pitanje održivost šljivarske proizvodnje. Ovaj problem je posebno izražen zbog ograničene ponude sorti koje su u potpunosti otporne, visokorodne i komercijalno prihvatljive, a istovremeno daju kvalitetne plodove. Virus šarke napada oko 24 vrste iz roda Prunus. Pored šljive, među domaćinima ovog virusa su kajsija, breskva, nektarina, džanarika, japanska šljiva i trnjina. Nedavno je prisutnost virusa potvrđena i na trešnji, višnji, i bademu, a napada i brojne korovske biljke.
Što se dešava sa zaraženim plodovima i kako se virus širi?
Zaraženi plodovi, kako navodi postaju neukusni, sa neprijatnom aromom i žilavi. Ovi plodovi sazrijevaju prije vremena i prerano opadaju. Kod nektarina i breskvi, zaraženi plodovi mogu pokazivati deformacije u obliku crvenkastih izbočina. Promjene na plodovima dovode do njihovog propadanja i gubitka tržišne i upotrebne vrednosti. Najosetljivija sorta je požegača, dok su manje osetljive sorte stenlej i čačanske sorte (čačanska rana, čačanska lepotica i čačanska rodna).
Širenje virusa se dešava putem sadnog materijala, vegetativnim razmnožavanjem zaraženih biljaka (kalemljenjem), i insektima, posebno lisnim vašima. Virus se prenosi na veće udaljenosti kroz zaraženi sadni materijal, dok lisne vaši šire virus na kraćim udaljenostima u područjima gde već postoje žarišta infekcije. Budući da biljni virusi ne mogu biti suzbijeni hemijskim tretmanima, neophodno je primenjivati preventivne mjere, kao što su:
- Karantinske mere za kontrolu unošenja virusa iz zaraženih oblasti.
- Pažljiv nadzor nad zdravljem biljaka, praćenje prisustva virusa kroz vizuelne preglede i laboratorijska testiranja.
- Proizvodnja i korišćenje bezvirusnog sadnog materijala.
- Odabir lokacije i uzgoj vrsta koje nisu domaćini virusa šarke na obodu zasada, kao zaštitni pojas (npr. jabuka, kruška, orah).
- Suzbijanje vektora virusa šarke (lisnih vaši).
- Uzgoj otpornih ili tolerantnih sorti.
- Uništavanje zaraženih stabala kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.
Na kraju, važno je napomenuti da je šarka neizlječiva virusna bolest; jednom zaraženo stablo ostaje zaraženo čitavog života i ne može se izliječiti.
Komentari
Trenutno nema komentara na ovom tekstu...
Novo u Kategoriji
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto je važna ljetnja rezidba breskve i nektarine?
Pročitaj
Voćarstvo
Za veće prinose trešnje-ljetnja rezidba.Kako je obaviti?
Pročitaj
Voćarstvo
Zbog čega je bitna ljetnja rezidba trešanja?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako dobiti krupnije plodove voća?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto su jul i avgust najbolji periodi za podizanje zasada jagoda?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako i koje voće se može gajiti u posudama?
Pročitaj
Voćarstvo
Josta-voće koje se lako uzgaja i prebogato je vitaminom C
Pročitaj
Najnovije
Povrtarstvo
Cvijeće i povrće treba saditi zajedno.Otkrijte koja je dobra združena sjetva
Pročitaj
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Vinogradarstvo
Saznajte kako uzgojni oblici utiču na rod čokota!
Pročitaj
Povrtarstvo
Donosimo vam 4 kratka pravila za navodnjavanje paprike
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Popularno
Ratarstvo
Koje su posljedice nedostatka hranljivih elemenata kod kukuruza?
Pročitaj
Voćarstvo
Metode i pokazatelji optimalnog vremena berbe kajsije
Pročitaj
Povrtarstvo
Primjena pepela u bašti - zašto je dobar i kako se koristi
Pročitaj
Povrtarstvo
Organski način proizvodnje paradajza
Pročitaj
Povrtarstvo
Razlozi truljenja ploda tikvice
Pročitaj