Povrtarstvo

Kako da znate kada je paradajz zreo?

Dva su pokazatelja zrelosti paradajza, ali ukus takođe zavisi i od doba dana kada se bere.

Autor: Agronom Portal

Jun 25, 2024  12:00

0 138

Pokazatelji zrelosti

Kada govorimo o ukusu paradajza, često ističemo značaj domaćeg uzgoja, otvorenog prostora i zrelosti. Međutim, različite sorte takođe značajno utiču na ukus, a ključno je i branje u pravom trenutku.Kod crvenih paradajza lako je prepoznati zrelost, ali kod zelenih, žutih i ljubičastih plodova to može biti teže.

Postoje dva jasna pokazatelja zrelosti paradajza. Prvo, zreo paradajz je mekan na dodir, lako se stisne prstima. Drugo, većina paradajza (osim nekih posebnih sorti) ima karakterističnu tačku pucanja na peteljci. Ova izbočina omogućava da se plod lako odvoji od stabljike kada je zreo. Ako je pregib još uvijek savitljiv, plodu treba još vremena za sazrijevanje. Takođe, ako se ostavi peteljka na ubranom plodu, produžiće te mu trajnost.

Ukusniji je ako je izložen suncu

Za postizanje najukusnijeg paradajza, osim same sorte i uzgojnih uslova, bitan je i period dana kada ga berete. Opšte pravilo je da se aroma većine sorti poboljšava nakon nekoliko sati izlaganja suncu. Međutim, određene sorte su ukusnije ako ih uberete ujutro. Paradajz gubi ukus na niskim temperaturama, pa ga nikako ne treba čuvati u frižideru ispod 10 °C. Brašnaste sorte su sočne i slatke u prvim danima sazrijevanja, dok ostale sorte dostižu svoj puni ukus tek kad su skoro prezrele.

Kada se želi sakupiti sjeme, najbolje je ubrati plodove kada su potpuno prezreli. Iako paradajz voli sunce,dugotrajne suše, toplotni talasi, te nagli pad temperature i visoka vlažnost uzrokuju plamenjaču. Stoga je važno ojačati i zaštititi biljke kako bi  paradajz potrajao do jeseni.

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...