Povrtarstvo
Aeroponska proizvodnja povrća
Aeroponska tehnologija, iako pronađena još 1930. godine, tek u poslednjih nekoliko godina dobija sve veći značaj, posebno u gusto naseljenim urbanim sredinama gde nema dovoljno slobodnih površina za tradicionalnu proizvodnju hrane.
Ova tehnologija predstavlja najsavremeniji oblik hidroponije, što znači uzgajanje biljaka bez supstrata, sa korijenom uronjenim u vodeni rastvor. U aeroponici, korijenje biljaka visi u praznom koritu, ali se povremeno izlaže finom raspršenom hranljivom izmaglicom.Prednosti ovog sistema su brojne. Biljke u aeroponici rastu i do 50% brže nego u tradicionalnom uzgoju na supstratu, što omogućava ranije berbe. Na primer, za proizvodnju rasada paradajza potrebno je samo 10 dana u aeroponici, za razliku od 28 dana u klasičnom uzgoju. Hranljive materije se direktno nanose na korijen biljke, što olakšava apsorpciju hranljivih materija, podstiče razvoj sitnih korijenčića i povećava brzinu rasta. Takođe, sistem kruženja hranljivog rastvora omogućava velike uštede u potrošnji vode, dok nema rizika od bolesti koje se prenose zemljištem ili vodom.
Aeroponski sistemi mogu značajno smanjiti potrošnju vode, đubriva i pesticida, dok istovremeno daju visoke prinose. Biljke uzgajane na ovaj način takođe imaju veći sadržaj minerala i vitamina, što ih čini potencijalno hranljivijim i zdravijim. Ova tehnologija je potpuno automatizovana i programirana, što je čini pogodnom za primejnu kako u komercijalne svrhe, tako i u stambenim uslovima.
Biljke u aeroponskom sistemu mogu biti postavljene horizontalno ili vertikalno, pri čemu se nadzemni dio biljke podržava platformom oko donjeg dijela stabla ili u perforiranoj saksiji, dok se korijen uranja u hranljivu izmaglicu. Iako se može misliti da su ove biljke, zbog obilja hrane i vode, nježne i lomljive, upravo suprotno - imaju dovoljnu čvrstinu da izdrže povećan rod.
Glavni nedostatak ovog sistema je pojava bakterija u poluvlažnoj atmosferi komore, što zahtijeva redovnu dezinfekciju vodonik peroksidom. Sistem je skup, jer zahtijeva visokokvalitetnu pumpu visokog pritiska, foger i tajmere.
Komentari
Trenutno nema komentara na ovom tekstu...
Novo u Kategoriji
Povrtarstvo
Cvijeće i povrće treba saditi zajedno.Otkrijte koja je dobra združena sjetva
Pročitaj
Povrtarstvo
Donosimo vam 4 kratka pravila za navodnjavanje paprike
Pročitaj
Povrtarstvo
Vodite računa šta sadite.Pojedine vrste povrća ne rastu na visokim temperaturama
Pročitaj
Povrtarstvo
Zašto se preporučuje kraj jula za sjetvu pojedinog povrća?
Pročitaj
Povrtarstvo
Kako spasiti rod krastavca od potencijalne plamenjače?
Pročitaj
Povrtarstvo
Koje greške se prave pri uzgajanju paradajza?
Pročitaj
Povrtarstvo
Zašto paradajz cvjeta ali ne daje plod?
Pročitaj
Povrtarstvo
Gubitci roda usled zelenog uvenuća paprika
Pročitaj
Najnovije
Povrtarstvo
Cvijeće i povrće treba saditi zajedno.Otkrijte koja je dobra združena sjetva
Pročitaj
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Vinogradarstvo
Saznajte kako uzgojni oblici utiču na rod čokota!
Pročitaj
Povrtarstvo
Donosimo vam 4 kratka pravila za navodnjavanje paprike
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Popularno
Ratarstvo
Koji je značaj međurednog kultiviranja kukuruza?
Pročitaj
Vinogradarstvo
Značaj opracije lačenja vinograda
Pročitaj
Voćarstvo
Kako i koje voće se može gajiti u posudama?
Pročitaj
Povrtarstvo
Potrebe krompira za navodnjavanjem pri proizvodnji
Pročitaj
Povrtarstvo
Kako da znate kada je paradajz zreo?
Pročitaj