Voćarstvo
Zašto je važna ljetnja rezidba breskve i nektarine?
Ljetnja rezidba, poznata i kao zelena rezidba, predstavlja standardnu tehnološku mjeru koja značajno doprinosi pravilnom formiranju uzgojnog oblika biljaka. Osim toga, ovaj postupak poboljšava kvalitet rodnih grana za narednu godinu i povećava krupnoću i kvalitet plodova, što je naročito važno za plodove koji sazrijevaju kasnije.
Nakon berbe ranijih i kasnijih sorti breskvi i nektarina, voćari ulaze u voćnjake sa makazama za sprovođenje ljetnje rezidbe, poznate i kao zelena rezidba. Ova praksa je ključna tehnološka mera koja omogućava pravilno formiranje uzgojnog oblika biljaka, poboljšava kvalitet rodnih grana za sljedeću sezonu i povećava krupnoću i kvalitet plodova, posebno onih koji sazrijevaju kasnije.Ljetnja rezidba se sprovodi tokom vegetacionog perioda, nakon što se završi aktivni rast. Preuranjena rezidba može izazvati produžen vegetativni rast, slabije sazrevanje i odrvenjavanje mladica, dok prekasna rezidba može imati nedovoljan i nepovoljan učinak. Ova mjera se odnosi isključivo na mladice, dok se odrvenjeli izboji i grane orezuju tokom perioda mirovanja vegetacije.
Šta se uklanja zelenom rezidbom?
Tokom ljetnje(zelene) rezidbe, uklanjaju se:
- Vodopije koje nisu korisne za formiranje kosturnih grana,
- Bujne konkurentske mladice kako bi se zaustavio njihov rast,
- Postrane grane koje se skraćuju radi snažnijeg rasta i boljeg sazrijevanja mladica za sljedeću godinu.
Iskustvo je pokazalo da je kod mnogih sorti breskvi i nektarina zimska rezidba postala dopuna ljetnjoj rezidbi. Pored breskve i nektarine, zelena rezidba se pokazala efikasnom i kod trešanja.
Tagovi
Komentari
Trenutno nema komentara na ovom tekstu...
Novo u Kategoriji
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Voćarstvo
Za veće prinose trešnje-ljetnja rezidba.Kako je obaviti?
Pročitaj
Voćarstvo
Zbog čega je bitna ljetnja rezidba trešanja?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako dobiti krupnije plodove voća?
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto su jul i avgust najbolji periodi za podizanje zasada jagoda?
Pročitaj
Voćarstvo
Kako i koje voće se može gajiti u posudama?
Pročitaj
Voćarstvo
Josta-voće koje se lako uzgaja i prebogato je vitaminom C
Pročitaj
Najnovije
Povrtarstvo
Cvijeće i povrće treba saditi zajedno.Otkrijte koja je dobra združena sjetva
Pročitaj
Voćarstvo
Šarka šljive predstavlja neizlječivu bolest.Reagujete na vrijeme!
Pročitaj
Vinogradarstvo
Saznajte kako uzgojni oblici utiču na rod čokota!
Pročitaj
Povrtarstvo
Donosimo vam 4 kratka pravila za navodnjavanje paprike
Pročitaj
Voćarstvo
Zašto se javlja rak jabuke?
Pročitaj
Popularno
Voćarstvo
Koliko je zdravo sušeno voće i povrće
Pročitaj
Ratarstvo
Rotacija usjeva i plodored
Pročitaj
Ratarstvo
Predstavljamo vam deset najvećih proizvodjača kukuruza u svijetu
Pročitaj
Povrtarstvo
Paprika i paradajz na malim površinama
Pročitaj
Voćarstvo
Josta-voće koje se lako uzgaja i prebogato je vitaminom C
Pročitaj