Agronom je prvi poljoprivredni portal u Crnoj Gori fokusiran na širenju svijesti značaja poljoprivrede i agrokulturnog dobra.

KORISNIČKI NALOG

Voćarstvo

Siva trulež jagode i njeno suzbijanje

Zaraza se češće javlja kod plodova koji dodiruju zemljište ili se međusobno dodiruju.

Siva trulež jagode i njeno suzbijanje

Autor: Agronom Portal

Maj 13, 2024  15:00

0 20

Siva trulež, uzrokovana gljivicom Botrytis cinerea, predstavlja jedan od najčešćih izazova u proizvodnji jagoda, te ima značajan ekonomski uticaj na ovu voćnu kulturu. Gljivica prezimljava u formi micelija na zaraženim biljnim ostacima, a početkom proljeća, pod povoljnim uslovima vlažnosti, dolazi do infekcije cvjetova, listova i plodova. Ovaj patogen može da prouzrokuje značajne gubitke prinosa i kvaliteta plodova, što zahtijeva efikasne mjere kontrole kako bi se ograničilo širenje bolesti i zaštitila proizvodnja jagoda.Kiše i visoka vlažnost vazduha pogoduju širenju sive truleži. Na zelenim jagodama se pojavljuju svijetlo smeđe pjege, ispod kojih plod omekšava, a na tom mjestu se razvija sivkasto-bijela paučinasta prevlaka, koja kasnije dobija zeleno-sivkastu boju.

Gdje je prilagodljiva bolest?

Plodovi koji su prilagodljivi za sivu trulež su tamnosmeđe boje. Infekcija se češće javlja kod plodova koji su blizu zemlje ili se dodiruju međusobno. Idealna temperatura za razvoj ove bolesti je između 15 i 20°C. Siva trulež jagoda se svake godine redovno pojavljuje, te je važno sprovoditi mjere zaštite. Loše uređeni vodni režimi u zasadima mogu povećati pojavu bolesti, posebno na cvjetnim organima jagoda. Ova bolest može biti podjednako opasna i u zaštićenim prostorima poput visokih tunela, plastenika ili staklenika, zbog visoke vlažnosti vazduha.

Suzbijanje sive truleži

Zaštita od sive truleži uključuje nekoliko koraka. Prvo, treba koristiti đubrivo na osnovu analize zemljišta kako bi se obezbijedile optimalne hranljive materije za jagode. Takođe, treba izbjegavati previše gusto sađenje biljaka i redovno uklanjati oboljele plodove kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Kada je reč o hemijskim sredstvima, mogu se primeniti fungicidi koji sadrže aktivne supstance kao što su boskalid + piraklostrobin, ciprodinil + fludioksonil ili fluopiram + trifloksistrobin
 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom tekstu...